Original kitchen

Click on image to enlarge

My kitchen is classed as a ‘kitchen/diner’ measuring 4m by 4m. This is all well and good but having units around the sides makes for constantly walking back and forth from one unit to another. Of course this all makes me sound very lazy but when a wheelchair has to negotiate the units it becomes a little more of an ordeal.

Then again, the units in a galley style kitchen are often too close together to spin a wheelchair between them. The answer was to build units that were uniquely shaped to incorporate the best of both worlds.

The units in the resulting layout effectively divided the kitchen into a kitchen area and a utility area. The taper of the units enabled everything on the kitchen side to remain close at hand at the inner end where the fridge, sink and dishwasher stood (by the red circle in diagram). The opening gap as you move into the room provided the space required to manoeuvre a wheelchair with ease.

Due to the size of the main worktop, I made it up from laminating thin chipboard layers on site to form one substantial worktop. Once set and shaped to fit I covered it with the grey Formica laminate to provide the finish and durability.

This kitchen layout served us well for many years but everything has to change

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s